Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (2024)

Фото: пресслужба HRAM

На вулиці Шота Руставелі поряд із центральною синагогою є незвичайне місце — коктейль-бар HRAM. Це заклад, що збирає людей, які об'єднані вірою в гедонізм. Тут гостям можуть "відпустити гріхи", щоб під музику та коктейлі вони на мить забули про "світські проблеми".

У HRAM'і запровадили два формати — для буднів і вихідних.

Перший вайб — це "Сповідь" (діє у вівторок, середу, червер та неділю із 16:00). На гостей чекає вечір за душевними розмовами з друзями, коктейлями, кальяном і смачними стравами. Жодної метушні — лише спокій та умиротворення.

Другий — "Причастя" (діє у п'ятницю та суботу з 18:00).Вечори з музикою, міцними напоями та вечірками. Час, коли можна забути про труднощі буття й відірватися.

У барі діє дрескод — well-dressed. Гостям пропонують вбратися так, як на недільну службу до церкви.

Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (1)

У просторі на 400 кв. м понад 120 посадкових місць. Тут водночас працюють п'ять барів, але лише три з них доступні для всіх охочих — це основні бари Vitrage, Smoke та Centrum, довкола яких збираються "віряни". Інші два — прихований сервіс-бар і один… секретний. І кожен із них — зі своєю концепцією і коктейльною картою.

Коктейльна карта, розроблена шефом-барменом Андрієм Фокіним та командою закладу, у кожному з трьох барів об'єднана філософією HRAM'y.

Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (2)

Aperitivo Spritz (400 грн) подають із манго-маракуєвим морозивом у золоті. Коктейль "Пеніцилін" —із листком норі та молекулярною ікрою з острівного віскі.

Коктейль "Піско сауер" (360 грн) підносять у керамічній піалі, створеній спеціально для HRAM'у, розписаній рунами "Українська писемність". А на дні келиха є символ, про який гість дізнається, лише коли допиває коктейль.

"Неґроні Бульвардьє" (380 грн) у барі HRAM складається не з трьох, а з 15-16 інгредієнтів: це мікси вермутів та бітерів. Цей коктейль обробляють в ультразвуковій ванні, що видозмінює інгредієнти на молекулярному рівні. Це допомагає зробити смак м'якішим та приємнішим, порівняно з класичним "Неґроні".

Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (3)

Як пригадує Андрій Фокін, були п'ятниці, коли заклад міг продати 1200-1300 коктейлів. Тож для гостей навіть розробили великі порції напоїв: пропонують готові коктейлі у пляшках по 5-6 порцій.

А ще, оскільки останнє замовлення потрібно видати до 22:30, тут є коктейлі у форматі to go. Напої наливають у банку зі склопластику, закривають і віддають навинос. Ці коктейлі з обводненням оброблені в ультразвуковій ванні для кращого балансу інгредієнтів, вони охолоджені. Їх можна допити, вийшовши з бару, у таксі.

Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (4)

Ще одна авторська фішка — коктейльний фонтан Fontaine Punch. Це подача для шейрингу коктейлів. Справжня знахідка для великих компаній із 6-8 людей! Велику пуншницю у формі чайника заповнюють сухим льодом та ароматичним вермутом. У смаку — кардамонова горілка, ягідний сироп, ревеневий бітер, відтінки зеленого яблука та цитрусових.

У барному меню представлена також безалкогольна карта з коктейлями.

Зони бару HRAM

  • Smoke bar

Він зустрічає гостей. Цей бар для гостей, які "сповідують атмосферу димних та міцних коктейлів". Тут готують коктейлі, окурені димом. Приміром, Notre Dame (380 грн) окурюють вишневою тріскою у смокері. Holy Flame подають з ароматизованою свічкою з ароматом коктейлю. Вона пахне какао-бобами, горіхом та бобами тонка. У його основі також є ці інгредієнти. Під час подачі гостям пропонують загадати бажання.

Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (5)

Привертає увагу також міцний коктейль на змішаній основі текіли та мескалю St. Mary Jane (420 грн). Він прикрашений ведмедиками Gummy Bears, у складі яких є CBD. Ведмедики, наче кохаються на спеціальному подіумі біля St. Mary Jane.

За словами Андрія Фокіна, атмосфера Smoke bar сприяє спілкуванню гостей та барменів.

Місяців вісім тому до нас на перше побачення прийшли хлопець із дівчиною, які познайомилися у нашому закладі. Ми з ними подружилися, за той вечір вони випили близько чотирьох-п'яти коктейлів. Після цього пара час від часу навідувалася у наш бар. І от два тижні тому вони повернулись, і хлопець освідчився дівчині на тому місці, де вони познайомились. Я став свідком зародження їхнього кохання! Гостинність — це продукт, увага та емоції, і бармен передає гостям таку енергію, — ділиться Андрій Фокін

  • Vitrage bar
Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (6)

Якщо спуститися сходами в основну залу, увагу приверне Vitrage bar — простір із вітражем, на якому зображені сім смертних гріхів у особливій інтерпретації. Кажуть, у цьому барі можна пройти ритуал "очищення" і спробувати коктейлі, присвячені гріхам та спокуті. Кожен коктейль, який пропонують на цьому барі, має назву протилежності того чи іншого гріха. Всі вони пронумеровані від 1 до 7: дізнатися, від якого гріха "очищається", гість може лише після того, як обере номер коктейлю.

Найпопулярніший коктейль № 1 "Працьовитість" (400 грн), що є протилежністю гріха "Лінь". Він подається у келиху BARTA x YAKUSH. Це кисло-солодкий коктейль на основі джину із сицилійським апельсином у грейпфрутово-йогуртовій текстурі.

Коктейль № 3 "Щедрість" коштує 600 грн, це вдвічі дорожче за всі інші коктейлі у цій карті. Половину коштів від продажу цього напою передають на потреби Благодійного фонду Future for Ukraine.

Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (7)

Родзинка Vitrage bar — коктейль з інтерактивом: The Bible of HRAM (500 грн). Це коктейль у металевій фляжці з логотипом бару. Вона захована в книзі з ілюстраціями голландського художника Ієроніма Босха. Там є послання для нащадків: "У кожного святого є минуле, а у кожного грішника — майбутнє". Щоб спробувати напій, потрібно скласти обітницю. Гість кладе праву руку на The Bible of HRAM і присягає на вірність бару.

  • Сentrum bar

Цей простір розташований у центрі HRAM'у. Він має конструкцію прямокутного острова. Його дерев'яний фасад оздоблений різьбою зі стилізованим готичним мотивом. Цей бар — автономна конструкція, яку можна від'єднувати від комунікацій та пересувати ближче до стіни під час концертів та івентів. Коктейлі, які подають на цьому барі, розповідають історії святкування Дня всіх святих у різних країнах.

Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (8)

Приміром, "Шам ель Нессім" (400 грн) — релігійне свято в Єгипті, день весняного рівнодення, початок сезону збору врожаю. Також є коктейль Saints Eve (380 грн) на честь богині краси та любові Афродіти. А ще на цьому барі готують Dia Muertos (380 грн) на честь Dia de Los Muertos, коли вшановується пам'ять святих і святкується життя. Він сповнений магічними відтінками солодкого і кислого, як саме життя, в його основі — мескаль, сухий вермут, перець і лайм.

  • Secret bar

У HRAM'і є прихований секретний простір. Це невеличка зала для гостей з власною барною стійкою і диджеєм. Тут можна відсвяткувати особливу подію.

Інтер'єр

Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (9)

На вході є величезна книга чорного кольору з чорним папером. У неї гість може записати свій гріх, в якому хоче "покаятися". У барі Smoke є всевидюче око з написом "Йди за своїм гріхом".

Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (10)

І це ще не все: бар прикрашає дзеркальна куля з обрамленням у вигляді полярної зорі, колючий дріт, що нагадує терновий вінець, хрестоподібні світильники у нішах... А ще є адаптований дискобол, перевернутий хрест-хештег в одній із ніш, орган на сцені, стійка для проповідування, яка є диджей-плейсом. Столики резервують червоним яблуком, що означає перший гріх.

Кухня

Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (11)

У HRAM'і діє меню від шеф-кухаря Міралі Ділбазі. Страви, зібрані з усього світу, наповнені новими ідеями та смаками. Для легкого перекусу пропонують пончики, крокети, кебаб, булочки бао з різноманітними начинками.

Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (12)

Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (13)

Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (14)

0/0

А для таємної вечері — тартар із крем-сиром, сибас з ікряним соусом, картопляні деруни з восьминогом, сендвіч кацу сандо зі стейком "хвилинка".

З меню:

  • Крокети з сиром конте — 260 грн;
  • Парфе з джемом кумкват ібергамотом — 320 грн;
  • Піна з тунця з каперсами — 370 грн;
  • Кацу Сандо (телятина, бріош та кімчі) — 560 грн;
  • Burger Twins з яловичини — 420 грн;
  • Попкорн із креветок — 560 грн;
  • Вишневий брауні — 320 грн.

Спеціальне меню із трьох божественних коктейлів,що презентували цього літа

Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (15)

Келих коктейлю RUNA TIKI знайомить з першою українською рунною писемністю. Тішить смаками кальвадосу, ванілі, вишні та мигдалю.

Коктейль MATY-ZEMLYA прикрашений розписом трипільських глеків, у яких наші пращури зберігали зерно. У складі напою — текіла, фісташковий сироп, мед із панданом. А на траві із зеленого бісквіта ростуть справжні ніжні квіти.

FAMIAM Punch подається у справжньому кадилі. Бармен HRAM'у Андрій Фокін розповідає, що він зателефонував у церковний магазин і замовив 12 кадил, їх згодом вкрили нікелем, прикрасили емблемами бару і зняли з них ланцюжки. Це винний коктейль на основі порто з додаванням коньяку, лемонграсово-горіхового сиропу та лемонграсу.

З меню:

  • Коктейль RUNA TIKI— 540 грн;
  • Коктейль MATY-ZEMLYA— 520 грн;
  • Коктейль FAMIAM Punch — 580 грн.

Музика

У барі HRAM є хор, який виконує щосуботи пісні у стилі госпел. Цей напрям музики популярний у церквах США. Її ми також чули у композиціях Елвіса Преслі, Бадді Голлі та інших рок-н-рольників.

Госпел дав початок багатьом рок-н-рольникам. Його любили Елвіс Преслі, Бадді Голлі, Мік Джаґґер... Госпел переплітається з величезною кількістю інших музичних напрямів і має безумовний метч із найпопулярнішою в наш час музикою, хіп-хопом, — розповідають співвласники закладу Степан Цуцман та Артем Скапенко.

Музиканти виконують адаптації на популярні пісні, як-от Aloe Blacc — I Need a Dollar, AC/DC — Highway to Hell, Sam Smith — Unholy, Hozier — Take Me to Church.

У барі HRAM сподобається тим, хто вірить у "спокуту гріхів" на вечірках та сповідує гедонізм як релігію. Амінь!

Знайшли помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (16)

АвторМихайло Пилипчук

АвторМихайло Пилипчук

У ЗМІ з 2017 року. Закінчив Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка. Працюю журналістом, про Київ пишу вже понад 5 років, бо як його не любити. Інтереси: шоу-бізнес, фото, мистецтво, гастрономія.

Статті автора

Більше статей на тему

закладибарменбарандрійфокін

Їж, пий, молися: як відбувається таїнство сповіді у барі HRAM (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 6026

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.